Rotarix védőoltás a rotavírus ellen

rota-virus-kezelese-oltasTudta, hogy a rotavírus ellen létezik védőoltás?

Ha nem, íme, néhány információ, amelynek köszönhetően nyugodtan választhatja a Rotarix védőoltás alkalmazását.

Mik a figyelmeztető jelek? A rotavírus fertőzés tünetei

A rotavírus fertőzés tünetei a hasmenés, a hasfájás és persze a hányás, a betegség jellemzően három-nyolc napra dönti le a lábáról a legkisebbeket. Mivel a gyerekek döntő többsége ötéves kora előtt megfertőződik, éppen a legkényesebb korban jelentkeznek a kellemetlen tünetek. A rotavírus-fertőzés sokszor enyhe lefolyású, de kiszáradáshoz is vezethet. Ha étvágytalan a gyermek, bágyadt, sötétebb színű a vizelete, száraz a szája, acetonos a lehelete, akkor szinte biztos, hogy nem sikerült megfelelően pótolni a rotavírus fertőzés tünetei okozta folyadék- és ásványianyag-veszteséget, és kiszáradt a kicsi. A rotavírus elleni védőoltással mindez azonban megelőzhető.

Fontos tudni, hogy a Rotarix oltással a gyermekeket 6 és 24 hetes kor között kell beoltatni, és a legtöbb vakcinával ellentétben mindez nem jár fájdalommal, ugyanis szájon át jut a szervezetbe az oltás. Egyszerűbb elkerülni a nehéz időszakot a rotavírus elleni oltással.

 

Referencia:

Dennehy PH. Infect Dis Clin North Am. 2015 Dec;29(4):617-35.

http://www.nhs.uk/Conditions/Dehydration/Pages/Symptoms.aspx

 

 

Bővebb információ: http://www.rota.hu

 

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Rotarix vakcinával az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:

Gyakori (10 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetben fordul elő): hasmenés, ingerlékenység

Nem gyakori (100 vakcina adagból kevesebb mint 1 esetében fordul elő): hasi fájdalom, puffadás, a bőr gyulladása.

 

 

Ha mellékhatást észlel, vagy bármely mellékhatás súlyossá válik, illetve a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, azonnal értesítse orvosát. Kérjük, hogy a mellékhatást jelentse a Hungary.PH_Safety@gsk.com e-mail címen vagy a +36 (1) 22-55-300 telefonszámon!

 

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/ROT/0024/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016. 05.24.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017. 05.24.

OGYÉI engedélyszám:OGYÉI/28520-2/2016

Comments are closed.