Fogínysorvadás tünetei és kezelése akár otthon

foginysorvadas-kezeleseSokakat érint ma Magyarországon a fogínysorvadás, a betegség kezelése pedig jelentős kihívást jelent a fogorvosnak és a páciensnek egyaránt. A fogínysorvadás tünetei lehetnek a meglazult fog, illetve a fognyakról visszahúzódott fogíny. Ez utóbbi következhet rossz fogkefe-használatból is, ha túl keményen súroljuk, sérülhet a zománc. A helyes használat után a fogíny visszatér a megfelelő helyre, a meglazult fog azonban a fogínysorvadás komoly tünete.

Mikor beszélünk fogínysorvadásról?

A betegség valójában gyulladásos folyamat, amely elpusztítja a fog tartószerkezetét és akár a csont is sérül. A fogínysorvadásra a vérzés is felhívja a figyelmet, csakhogy néha észrevétlenül, a mélyebben lévő szövetek pusztulásával zajlik a folyamat. A fogínysorvadás kezelése elsősorban a megelőzéssel kezdődik: meg kell akadályozni a fogkő, a lepedék letelepedését, a fogkefe mellett érdemes kiegészítő fogköztisztító eszközöket használni. Mindez azért fontos, mert a fogágybetegség a fogon megtapadó lepedék és az azokban élő baktériumok miatt alakul ki. Ha nem sikerült megelőzni a betegséget, a fogínysorvadás kezelésére kell koncentrálni, a fogorvosnál és otthon egyaránt. Gondosan kell tisztítani a fogakat, helyesen használni az arra rendelt eszközöket.

Fogínysorvadás kezelése

A fogínysorvadás kezelésekor a fogorvos segít megtanítani jól használni a különböző eszközöket, felszámolja a lepedék lerakódását elősegítő tényezőket, s rendszeres kontrollal akadályozza meg a helyzet romlását, illetve akár sínekkel rögzíti a mozgó fogakat.

Comments are closed.