A bárányhimlő kezelése

bárányhimlő kezeléseNyilván sok szülő megküzd a bárányhimlővel és a tüneteivel, s a lehető legfigyelmesebben igyekeznek enyhíteni a beteg gyermek szenvedését. Hasznos, ha a gyerek körmét rövidre vágják, így a kicsik nem tudják olyan könnyen elkaparni a viszkető kiütéseket, hólyagokat, és persze a fertőzés elkerülése érdekében fontos tisztán tartani a ruházatot.

A bárányhimlő tünetei, lefolyása gyermekkorban és felnőttkorban

A bárányhimlő tünete a láz és az étvágytalanság is, előbbit lázcsillapító gyógyszerrel lehet enyhíteni. A bárányhimlő lappangási ideje 14 nap, s már a tünetek megjelenése előtt egy-két nappal fertőz. Amelyik gyerek átesik a betegségen, védettséget kap, ám a vírus megmarad a szervezetben, és idősebb korban övsömört okozhat. Bár a gyerekek kilencven százaléka az óvodáskor végéig átesik a betegségen, olykor a bárányhimlő felnőttkorban támad, és akkor már súlyosabb lefolyású lehet. A gyerekek esetében különösen érdemes odafigyelni, hiszen egy ponton túl már nem elég a figyelmes otthoni gondoskodás, hanem elkerülhetetlen, hogy orvoshoz forduljon a szülő. Intő jel, ha a kicsi nehezen ébreszthető fel, gyakran hány erősen köhög, és olyankor is lázas, amikor már nem jönnek ki újabb kiütések, vagy a kiütések körüli terület pirossá, duzzadttá válik, Bármelyik szokatlan jelenség esetén érdemes orvoshoz fordulni, hogy megelőzzük vagy néha csak már kezeljük a bárányhimlő súlyosabb szövődményeit.

Védekezés a vírus ellen bárányhimlő elleni oltással

A legjobb védekezés azonban a két adagban beadott bárányhimlő-védőoltás.

 

Bővebb információ: http://www.baranyhimlo.hu

 

OEK Módszertani Levele a 2016. évi Védőoltásokról, Epinfo 23. évf. 1. kszám. 2016 február 15.
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/456562/Green_Book_Chapter_34_v3_0.pdf utolsó felkeresés: 2016. 04. 30.
Centers for Disease Control and Prevention. Epidemiology and Prevention of Vaccine-Preventable Diseases. Hamborsky J, Kroger A, Wolfe S, eds. 13th ed. Washington D.C. Public Health Foundation, 2015.
European Centre for Disease Prevention and Control. Varicella vaccination in the European Union. Stockholm: ECDC; 2015.

 

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

 

HU/VAR/0011/16a

Az anyag lezárásának dátuma: 2016.05.12.

OGYÉI engedély száma: OGYÉI/30835-4/2016

Comments are closed.